Niko Vuorinen ensimmäinen suomalaismies mitaleilla miekkailun maailmancupissa

19.2.2017 27-vuotias Helsingin Miekkailijoiden Niko Vuorinen otteli suomalaista miekkailuhistoriaa sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa Vancouverissa Kanadassa. Vuorinen nousi palkintokorokkeen kolmannelle paikalle kalpamiekkailun maailmancupin osakilpailussa.

Vuorisesta tuli ensimmäinen suomalainen tähän saavutukseen yltänyt mies lajihistoriassa. Minna Lehtola otteli hopealle Göteborgissa 1991 ja pronssille Leganossa 1993. Paras miesten saavutus ennen Vuorista oli Lars Winterin neljäs tila Heidenheimissa 1991.

Vancouverin osakilpailu oli Vuoriselle uran 53:s maailmancupuralla, joka käynnistyi 2009. Paras sijoitus ennen tätä mitalia oli 8:s tila Dohan Grand Prix´ssä 2014.

196-senttinen Peeter Nelisin valmennettava sulatteli tekoaan Pohjois-Amerikassa kovan kisapäivän jälkeen kaksijakoisissa tunnelmissa, sillä finaalipaikkakin oli vain yhden piston päässä.

- Vaikeaa on sanoa fiiliksistä vielä mitään: on aika tyyni, mutta väsynyt olo. Edellisvuoden loukkaantuminen on selätetty. Olin tulossa jo tuolloin tälle tasolle. Taitoa kyllä riittää, Vuorinen paketoi tuntojaan viiden ottelun kisapäivän jälkeen.

Perjantain komean alkulohkon ja lauantain neljän otteluvoiton myötä suomalainen selviytyi historialliseen välierään täysin tuntematonta kuubalaista Yunior Reytor Venetiä vastaan. Kuubalainen oli yllättänyt matkallaan liudan nimimiehiä Vuorisen tapaan. Viimeinen pisto ratkaisi finaalipaikan kuubalaiselle.
- Kaveri oli minun pituinen (196 cm) ja varsinainen flessikone. Johtoasema vaihteli pitkin ottelua, kunnes olimme tasoissa 14-14. Sössin viimeisen piston ahneuttani. Yritin aivan liian vähällä valmistelulla yllättää hänet. Harmittaa mielettömästi!

Välieriin edetessään hienoon vireeseen yltäneen Vuorisen edessä nöyrtyi kaksi italialaista, korealainen ja ranskalainen. 

Olympiavoittajakin kaatui matkalla mitalille

Lauantai käynnistyi nuoren italialaisen Edoardo Vichin kaatuessa puhtaasti 15-4.
- Se oli hyvä lämmittely, mutta odotettu voitto, Vuorinen kertasi.

Toiselle kierrokselle vastaan asettui edellisen Heidenheimin maailmancupin osakilpailun voittaja ja kaksinkertainen MM-mitalisti, Korean Keyoungdoo Park. Park poistui areenalta 11-15 -tappion kärsineenä.
- Aloitin tosi hyvällä etäisyydenpidolla ja pommitin väliin siten, ettei Park saanut vietyä valmisteluja loppuun. Käytännössä pääpaino oli sixt-puolen ylälinjassa. Pääsin nopeasti johtoon, joten ottelu ei kestänyt kuin pari erää, Vuorinen iloitsi jo toista voittoaan urallaan korealaisesta huippunimestä.

Kolmanneksi päivän vastustajaksi asettui italialainen Rion joukkuemitalisti ja 2011 maailmanmestari Paolo Pizzo. Taululle iskeytyi suomalaisen 15-7 -voittonumerot. 

- Pizzo on aggressiivinen kaveri, joten jouduin pitämään etäisyyden varsin pitkänä sillä välin kun tämä valmisteli. Käytännössä vedin etäisyyden melkein ylipitkäksi aina kun Pizzo lähti varsinaiseen hyökkäykseensä ja poimin pisteet päältä. Välillä tosin jouduin itsekin painostamaan ihan vain sekoittaakseni tilannetta. 

Mitalitilan viimeiseksi esteeksi vastaan asettui Rion joukkuekultamitalisti, Ranskan Daniel Jérent.
- Selkeästi kovin kaveri. Annoin hänen olla aloitteellinen, mutta pyrin sulkemaan oppositioylälinjasta mahdollisimman paljon, kun tiesin, ettei Jérent hirveästi ota sidontoja. Matsi oli jo 14-9 johdossani, kun töpeksin ja laskin tempoa. Tämä avasi Jérentille pistopaikkoja. Lopulta matsi kuitenkin päättyi voittooni 15-13.

Photo by Devin Manky. Vancouverin maailmancupin mitalistit: Kuuban hopeamies Yunior Reytor Venet, voittaja Sveitsin Max Heinzer ja pronssimiehet Niko Vuorinen sekä Ransxkan Yannick Borel.

Niko Vuorisen BIO http://www.fencing-pentathlon.fi/miekkailu/huiput/edustusmiekkailijat/niko-vuorinen/

---
Toni Flink

Lue lisää kisasta >

« Takaisin