Miekkailun maailmancup jatkuu vuoden tauon jälkeen - Niko Vuorinen mukana Kazanissa

15.3.2021 Kalpamiekkailun maailmancup jatkuu tällä viikolla Venäjän Kazanissa yli vuoden tauon jälkeen. Suomalaisista mukana kisaamassa on Niko Vuorinen, jonka maailmanranking on tällä hetkellä 36.

- Ensi alkuun on sanottava, että vihdoinkin! Vaikka olenkin päässyt kisaamaan Unkarin liigassa pitkin kulunutta kautta, ei ole maailmancupin voittanutta. Henkilökohtaisesti ei paljon kiinnostaisi harjoitella, jos en pääsisi kisaamaan korkeimmalla tasolla. 

Vuorinen lähtee Kazaniin hakemaan isojen kilpailujen tuntumaa, sillä varsinaisesti sieltä ei Tokion olympialaisten portit hänelle pysty aukeamaan.

- Itselleni Kazan on pikemminkin kenraaliharjoitus Madridissa pidettävää olympiakarsintaturnausta varten, sillä suora ranking-paikka Tokioon edellyttäisi suunnilleen top 10 -sijoitusta maailmanlistalla, mihin taas Kazanista saatavilla pisteillä ei minun ole mahdollista päästä.

Madridin olympiakarsinta käydään 24.-25.4.

Kazanissa kisataan miesten karsinta perjantaina 19.3. ja 64-kaavio sunnuntaina 21.3. Mukana on 232 miekkailijaa 46:sta maasta. Osallistujamäärä on toki suuri, mutta noin sata normaalia pienempi.

- Voi olla, että moni ei ole vielä valmis loikkaamaan tuntemattomaan – tai ei siihen pysty – mutta toisaalta, tällaista elämä ja kisaaminen tulevat luultavasti olemaan seuraavat vuodet. Monissa lajeissa on kisattu kansainvälisesti läpi koronavuoden. Uskon, että toimimalla vastuullisesti, eli pitämällä etäisyyttä ja minimoimalla kontaktit, harjoituksiin ja kisoihin on mahdollista osallistua. Itse en ole tavannut ketään kotini ulkopuolelta sitten syyskuun, treenit luonnollisesti pois lukien – olen tehnyt sen, mitä tehtävissä on ja nyt annetaan palaa, Niko taustoittaa.

Mukana on koko maailman kärki rankingin kärkitrion Sergey Bidan (Venäjä), Masaru Yamadan (Japani) ja Gergely Siklosin (Unkari) johdolla.

Viimeksi maailmancupissa kisattiin yli vuosi sitten maaliskuun alussa Budapestissa, jossa Vuorinen ylsi komeasti 11:nnelle tilalle, joka on hänen kolmanneksi paras sijoituksensa maailmancupissa.

Vuorinen on asunut ja harjoitellut jo pitkään Unkarin Budapestissä.

- Meillä oli valmisteluleiri Debrecenissä edeltävällä viikolla. Tunteet ovat välillä pinnassa treeneissä, sillä onhan Kazanin kisa viimeinen ja ratkaiseva Unkarin joukkueelle. Kaikki riippuu menestyksestä siellä, joten stressitasot ovat varmaan aika korkeat. Tunnelma Kazanissa on varmasti sähköinen. 

Vuorinen on funtsinut kisatapahtumien jatkumista ja niiden turvallisuutta. Järjestelyt ovat vakuuttaneet suomalaisen.

- Mielestäni FIE:n päätös jatkaa kisoja on oikea ja perusteltu – turvatoimet ovat sen verran mittavat, että mahdolliset positiiviset tapaukset jäävät kyllä kiinni: jokainen kisamatkalainen testataan maahan tullessa ja sen lisäksi päivittäin hotellissa. Majapaikasta ei myöskään saa poistua kuin otteluita varten, eli siellä ollaan käytännössä karanteenissa. Kasvosuojaimia täytyy luonnollisesti käyttää joka käänteessä. Nykyään lennollekaan ei pääse ilman vastikään todettua negatiivista testitulosta, joten kisareissulla oleminen on luultavasti turvallisempaa kuin treeneissä pyöriminen. Unkarissa esimerkiksi kolkutellaan jälleen 10 000 päivittäisen tartunnan rajoja, joten melkoinen miinakenttä tämäkin.

Ihan simppeliä ei kisamatkalle pääsy nykyolosuhteissa ole.

- Stressaavampaa onkin ollut matkajärjestelyiden hoitaminen – viisumin saaminen oli aidosti minuuttipeliä, mutta sainpa sen silti hoidettua. Lisähaasteita tuottaa vaatimus negatiivisesta testistä, joka saa olla korkeintaan 72 tuntia aiemmin otettu, jotta Venäjän rajan yli pääsee. Huonojen lentoyhteyksien vuoksi matka kestää noin 20 tuntia suuntaansa. Koska reissuni alkaa maanantaina, täytyi testissä käydä sunnuntaina. Iso osa testikeskuksista oli kiinni tällöin. Lisäksi tuloksen pitää valmistua ennen maanantai-iltaa, jotta ehdin tulostaa todistuksen mukaan. Kaiken päälle maanantai on täällä pyhäpäivä! Onneksi testi kuitenkin onnistui ja tuloskin oli negatiivinen. Tiukemmat poikkeusolotkin julistettiin taas kerran edellisten päälle viime viikolla. Sain kuin sainkin ajan varattua sopivasta paikasta, joten se on hoidossa. Kaiken arvoista tuo edellä mainittu säätö kuitenkin oli; se on ikään kuin hinta poikkeusolojen kisareissulle. Venäjä on muutenkin poikkeava kohteena, suomalainen tarvitsee harvoin viisumia mihinkään maahan.

Nikon oma dokumenttisarja ”Kohti Kazania” on katsottavissa YouTubesta. Siinä Niko valottaa elämäänsä ja harjoitteluaan Budapestissa.

------
Teksti: Toni Flink / SM5L

Kuvat: Augusto Bizzi
 

« Takaisin