Miekkailun maailmancup jatkuu pitkän tauon jälkeen suomalaisittainkin Bernissä ja Tallinnassa

16.11.2021 Ensimmäiset kalpamiekkailun maailmancupin osakilpailut Tokion olympialaisten jälkeen kisataan tulevana viikonloppuna ja mukana on sekä naisissa että miehissä myös suomalaisosanotto. Miehet miekkailevat Sveitsin Bernissä ja naiset Viron Tallinnassa.

Naisten 51. Glaive de Tallinn Kalevin urheiluhallissa saa viiden suomalaisnaisen osanoton:

HAUTALA, Eva (HFM)    
JAAKKOLA, Outi (HABDA)    
LEHTONEN, Suvi (KAVE)    
VORNANEN, Anni (MM)    
VUORINEN, Anna (HFM)

Perjantaina alkavan henkilökohtaisen kilpailun lisäksi Suomi osallistuu sunnuntain joukkuekilpailuun. Anna Salminen joutuu jättämään kisan väliin reidessä olevan pienen lihasrevähyksen takia.

Naisten kalpaan on ilmoitautunut komeat 249 osallistujaa 40:stä maasta. Joukkuekilpailussa mukana on 27 joukkuetta. 

Miesten samaan aikaan käytävään Bernin kilpailuun osallistuvat

GRÄSBECK Gunnar, HABDA
VUORINEN Niko, HFM

Bernin kalvassa mukana on 271 miekkailijaa 44:stä eri maasta.

Tässä suomalaisten ennakkotunnelmia

GRÄSBECK Gunnar, HABDA

Gräsbeck otteli viimeksi Budapestissä 2020 maaliskuussa, jonka jälkeen ulkomaan kisoihin ei ole koronan takia ollut asiaa.

- Kuten aina, alamäkiä ja ylämäkiä koronasta riippumatta on koettu. Onneksi olen pysynyt terveenä. Ainoa todella hankala seikka oli pahimmat korona aallot Euroopassa, koska silloin en saanut miekkailla ollenkaan. 

- Asun ja teen väitöskirjaa Saksassa liikuntatieteistä ja sen seurauksena jouduin turvautumaan Saksan koronapolitiikkaan. Saksassa ainoastaan ammattiurheilu oli sallittu näinä raskaina aikoina, minkä takia en "saanut" miekkailla lähes puoleen vuoteen. 

- Nyt homma on kuitenkin toisin, treenit ja kisat ovat kulkeneet kohtuullisesti, minkä takia en aseta liikaa paineita itselleni. Tiedän kuitenkin mitä on vastassa ja olen valmis kohtaamaan vastustajani täydellä effortilla.

VUORINEN Niko, HFM

- Tunnelma on odottavainen, näin ensialkuun. Edellisestä isosta maailmancupista on taas vierähtänyt reilu tovi, ja vaikka olenkin ehtinyt useita kansainvälisiä lämmittelykisoja ottaa syksyllä alle, eivät ne mitenkään korvaa oikeaa A-maailmancupia. Valmistautumiseni on ollut aika kaksijakoinen: aloitin kauteen valmistautumisen hyvällä sykkeellä jo poikkeuksellisesti heinäkuussa, koska EM-kisat yllättäen ilmoitettiinkin järjestettävän lokakuussa. Kv. liitto kuitenkin perui koitoksen yhtä hatusta vetäen kuin oli ilmoittaunutkin. Korkeat odotukset valahtivat matalaliitoon. Kun olympiapaikkaa ei irronnut, toiseksi tärkein näytön paikka miekkailijalle on ehdottomasti arvokisat.

- Tämän päälle jouduin sairastelukierteeseen Nordic Cupin aikana syys-lokakuussa. Olin on-off -sairaana pitkälle lokakuuhun asti, oletettavasti siksi, että koronasulkujen vuoksi kaikki kausiflunssat jäivät käymättä läpi edellisenä vuonna. Motivaatiota söi se, että treenisaleilla Budapestin päässä kiersi huhuja myös Sveitsin kisojen väliin jäämisestä, sillä floretin puolella A-maailmacupeja oli jo peruttu.

- Loppu hyvin, kaikki hyvin: harjoituksissa matsi on kulkenut, ja toissaviikonloppuisessa Unkarin kansainvälisessä turnauksessa ottelin hyvän tuloksen. 

- Minulla on viha-rakkaussuhde Berniin: olen päätynyt siellä kahdesti sairaalaan, mutta toisaalta myös tehnyt kelpo tuloksia. Sydämessä polttelee jo ison kisan tunne, enkä malta odottaa perjantaita.

HAUTALA, Eva (HFM)    

20-vuotias Hautala on moninkertainen floretin joukkuekilpailun Suomen mestari sekä kalvassa U20 SM-kolmonen viime vuodelta. Hän on nyt mukana ensimmäisen kerran kalvan maailmancupissa.

- Valmistautuminen kisaan on mennyt ihan hyvin. Aikatauluni on ollut kiireinen, mutta olen siitä huolimatta päässyt harjoittelemaan.

- Tämä kausi on ensimmäinen, kun osallistun kansainvälisiin kalpakilpailuihin. Olen innossani, että pääsen taas ulkomaille kisaamaan. Tulevat kisat ovat erittäin kovatasoiset. Tavoitteenani on saada oma miekkailu kulkemaan alkuerissä ja päästä pudotusotteluihin.

JAAKKOLA, Outi (HABDA)    

U20 hallitseva Suomen mestari Jaakkola kisasi viimeksi kv-tasolla Kupittaan kisoissa lokakuun alussa. Huhtikuun U20 MM-kisat Egyptissä on edellinen ulkomaankisa.

- Opiskelujen alkaminen toisella paikkakunnalla on tietenkin vaikuttanut valmistautumiseen sekä ylipäätään lajitreenin määrään kuluneen syksyn aikana. Odotuksista en oikein osaa sanoa, kun näin isoja kisoja ei vähään aikaan ole ollenkaan ollut.

LEHTONEN, Suvi (KAVE)    

Lähes 20 kertaa Suomen MM- tai EM-tasolla edustaneen Lehtosen edellinen MC-kisa on 2,5 vuoden takaa Barcelonassa 2019.

- Muutin vuoden alussa Jyväskylään, ja harjoitusolosuhteet muuttuivat sen myötä vähän haastavammiksi. Valmistautuminen on kuitenkin sujunut olosuhteet huomioiden hyvin ja nyt on mukavasti alla jo pari kisaa tälle kaudelle. Tuleva kisa on kyllä täysi kysymysmerkki, koska kovia matseja on alla tosi vähän, joten en uskalla varsinaista tulostavoitetta antaa.

VORNANEN, Anni (MM)    

Vornanen oli viimeksi mukana maailmancupissa Barcelonassa viime vuoden helmikuussa. Tallinnan kisassa hän on ollut mukana jo aiemminkin, 2018 ja 2019.

- Tuolloin koronasta oli jo noussut jonkinlainen huoli, mutta tuskin kukaan meistä tajusi vielä silloin, miten peruuttamattomasti maailma tulisi seuraavien kuukausien aikana muuttumaan.

- Korona-aika oli lähellä suistaa harjoitteluni katastrofin partaalle, kun Kisahallin ovet pysyivät suljettuina kuukausikaupalla. Harjoittelun painopisteet piti suunnata toisaalle, kun tavallinen otteluharjoittelu ei onnistunut. En voi kuin kiittää kaikkia niitä ystäviä ja tuttavia, joiden luovuuden ja vieraanvaraisuuden ansiosta pystyin harjoittelemaan tuona aikana milloin kenenkin olohuoneessa tai kerhohuoneessa.

- Kaikeksi onneksi tämä kausi on vihdoin käynnistynyt lähes normaaleissa olosuhteissa. Takana on muutamat pohjoismaiset ja kotimaiset kisat, joissa on tullut pieniä henkilökohtaisia voittoja ja kehitystä, mutta selvää on, että Tallinna on syksyn kovin koitos. Jokaisesta pistosta taistellaan täysillä, mutta en silti ota paineita sijoituksesta, sillä tämä kisa on kuitenkin vielä vain väline oman kehitykseni tarkasteluun suhteessa maailman kärkeen.

VUORINEN, Anna (HFM)

Vuorinen otteli viimeksi Budapestissä 2020 maaliskuussa, jonka jälkeen ulkomaan kisoihin ei ole koronan takia ollut asiaa.

- Nämä puolitoista vuotta ovat menneet rajoitusten salliessa treenaten, ja tänä syksynä onneksi päässyt jo normaalisti harjoittelemaan. Yhteistyö valmentajani Sten Priinitsin kanssa on tiivistynyt ja valmistautuminen tapahtunut hänen kanssaan hyvin. 

- Näissä tauon jälkeisissä kisoissa pääsee näkemään, millä tasolla tällä hetkellä mennään verrattuna muihin. Tahtoa ja intoa tuntuu kerääntyneen aika paljon.

----
Toni Flink

Lue lisää Tallinnan kisasta >
Lue lisää Bernin kisasta >

« Takaisin