Joko on Vuorisen ja Salmisen vuoro SM-miekkailuissa?

11.5.2016 Kalpamiekkailun SM-kilpailut tulevana lauantaina tarjoavat monta vastausta mielenkiintoisiin kysymyksiin

Voittaako Niko Vuorinen vihdoin ensimmäisen aikuisten SM-kullan vai pystyykö Alexander Lahtinen puolustamaan mestaruuttaan?

Nouseeko Anna Salminen kahden viime vuoden yhden pisteen finaalitappiosta ensimmäiseen naisten Suomen mestaruuteensa vai ottaako Catharina Kock jo perheen kuudennen perättäisen naisten SM-kullan?

Kalpamiekkailun naisten ja miesten SM-kilpailut käydään lauantaina 14.5. Latokartanon Urheiluhallissa (Agronominkatu 26) HABDA:n isännöidessä tapahtumaa. Miesten kilpailu käynnistyy kello 9.30 ja naisten 11.00. Finaalit otellaan kello 17 alkaen.

Mukana kilpailuissa on koko Suomen kärki, sillä SM-mitalien lisäksi ratkotaan myös kesäkuussa Torunissa käytävien EM-kilpailujen joukkueet. Joukkueet nimetään ensi viikolla. 

- Koko maamme kärki on mukana, joten odotettavissa on kovatasoinen kisa. Haastajat janoavat ennakkosuosikkien voittoa. Voittajia ovat ne miekkailijat, jotka parhaiten hallitsevat miekkailun kokonaisuuden – fyysisen  suorituksen, taktisen ajattelun sekä mielen hallinnan, Miekkailu- ja 5-otteluliiton toiminnanjohtaja Lena Tallroth-Kock toteaa.

Miehissä 82. mestaruus jaossa

Kalpamiekkailussa on käyty SM-kilpailut vuodesta 1929 lähtien, poislukien sotavuodet 1940-1945. Miesten mestaruudesta otellaan siis 82. kerran.

Nuorten MM-mitalisti vuodelta 2011, Alexander Lahtinen, puolustaa mestaruuttaan voitettuaan 2015 lisäksi myös -10 ja -11. Lahtinen on rankattu SM-kisaan kolmanneksi Kasper Roslanderin ja Niko Vuorisen jälkeen.

Entisistä mestareista ovat mukana Lahtisen lisäksi András Koroknay-Pál (-96, -03, -05, -07, -09, -13), Dennis Bade (-08, -12), Antti Kerminen (-00). Muita kovia haastajia ovat puolestaan mm. Teemu Seeve ja Kapser Roslander. Miesten kilpailuun on ilmoittautunut 57 miekkailijaa.

Naisten mittelöihin osallistuu tänä vuonna ennätykselliset 43 miekkailijaa, joka on 15 enemmän kuin viime vuonna.

Niko Vuorinen:
- Henkilökohtainen SM-kulta on toki aina kotimaisista kisoista korkeimmassa arvossa, etenkin, kun sellaista ei vielä ole. Kuitenkin motivaationäkökulmasta kisa on aina kisa eli itseisarvoinen juttu, eikä riipu nimestä.
- Kulunut vuosi on ollut poukkoileva: Bakun Euroopan kisoista irtosi personal best, mutta toisaalta kautta varjostivat loukkaantumiset. Ottaen huomioon, että kyseessä oli vielä olympiakarsintavuosi, eikä paikkaa Rioon tullut, niin paremminkin olisi voinut mennä. Keskimääräinen onnistuminen ei ollut tätä edeltävän kauden tasolla. Teknistä kehitystä toisaalta on tapahtunut.
- Kovimmat vastustajat tulevat maajoukkueryhmästä, kuitenkaan unohtamatta Andras Koroknay-Palia ja Dennis Badea, jotka eivät enää kisaa kansainvälisesti, mutta ovat mestaruuksia otelleet. Käytännössä SM-kisa eroaa huomattavasti esimerkiksi maailmancupista, sillä kaikki ovat todella tuttuja toisilleen niin tyylillisesti kuin temperamenttinsa osalta, eikä kansainvälisillä tuloksilla ole niin suurta merkitystä.

Naisissa ollut yhden perheen juhlaa

Naisten kalvassa Catharina Kock on hallitseva mestari. Hän voitti viime vuoden finaalissa Anna Salmisen yhdellä pistolla (15-14). Vuotta aiemmin Salminen puolestaan joutui tunnustamaan Catharinan pikkusiskon Michaela Kockin paremmakseen samoin numeroin.

Kockin perheen dominanssia viime vuosina kyseisessä SM-kilpailussa vahvistaa sisarusten äidin Lena Tallrotk-Kockin SM-kulta vuodelta 2011. Nyt perheellä on alla kuuden mestaruuden putki. Kaikkiaan he ovat voittaneet kymmenen mestaruutta viimeisten 15 vuoden aikana.

Tämän vuoden SM-kilpailun kärjen rankingjärjestys on Catharina Kock (mestari -08, -12, -15), Anna Salminen, Michaela Kock (mestari -13, -14) ja Hilla Hämäläinen (mestari -03, -09, -10). Naisten mestaruus on jaettu vuodesta 1987 lähtien ja sen on pystynyt voittamaan 12 eri miekkailijaa. 

Anna Salminen:
- Hyvin mielin SM-kisoihin menossa. Kahtena viime vuonna on ollut mestaruus todella lähellä, mutta vielä ei ole omalle kohdalle kulta osunut. Aion tehdä parhaani muuttaakseni tämän asian. 
- Kausi on tähän mennessä sujunut mukavasti. Paljon on ollut kisoja ja leirejä ulkomailla joten mukava saada kisata Suomessa. 
- Miekkailussa kaikki on mahdollista joten sanoisin että kovia vastustajia ovat kaikki kisaan osallistuvat. Mutta jos tiettyjä miekkailijoita ajatellaan niin  kovimpia vastustajia ovat varmasti naisten rankingin top5 ja junioreiden (alle 20 v.) rankingin top5. Nämä kaikki miekkailijat ovat miekkailleet hyvän kauden. 
- Yllätyin positiivisesti kuullessani suuresta osallistuja määrästä. Todella hienoa että tämä toistaiseksi vielä suhteellisen pieni laji kasvaa Suomessa. Odotan innolla tulevia SM-kisoja. 

Catharina Kock:
- Hyvillä mielin lähden puolustamaan SM-kultaa! Monta kovaa miekkailijaa mukana eli hyvin pitää miekkailla ensi viikonloppuna!
- Kausi on sujunut aika vaihtelevasti. Hyviä vastustajia on tullut voitettua, mutta tulokset eivät ole olleet omien tavoitteiden mukaisia. Kaikenkaikkiaan ihan hyvä kausi, mutta vielä on paljon parannettavaa. 
- Kovimpia vastustajia ovat varmaan pikkusisko Michaela, kokenut Hilla Hämäläinen sekä Anna Salminen. Tottakai kisaan osallistuu monta muutakin kovaa tyttöä.

Osallistujalista
http://ranglisten.ophardt-team.org/meldeuebersicht3.asp?vnummer=12148&saison=15

Edelliset Suomen mestarit
SM-voittajat kautta aikojen:
Kalpa miehet: http://www.fencing-pentathlon.fi/media/menestys/suomenmestaruudet/kalpa/miehet/
Kalpa naiset: http://www.fencing-pentathlon.fi/media/menestys/suomenmestaruudet/kalpa/naiset/

Yhteystiedot
Kilpailun johtaja Petri Kyllönen puh. 0400-557587
Tiedotus (OK uutishuone) Toni Flink puh. 040-7773396
Toiminnanjohtaja Lena Tallroth-Kock puh. 050-3362464

---
Toni Flink

« Takaisin