Ilona Syvälä kukisti MM-mitalistin - jäi voiton päähän 64-kaaviosta

9.3.2019 Ilona Syvälä oli paras suomalaisnainen lauantaina Budapestissa Unkarissa käydyssä kalpamiekkailun maailmancupin kilpailussa. Syvälä otti makean voiton parikertaisesta MM-mitalistista, mutta jäi lopulta voiton päähän sunnuntain 64-kaavioon pääsystä.

Jozsef Salovicsin muistokilpailun nimeä kantavan kisan parhaaksi suomalaisssijotukseksi naisten puolella tuli näin Syvälän 90:s tila 259 ottelijan joukossa.

Syvälä otteli alkuerien lisäksi kaksi pudotusottelua. Puolan Magdalena Piekarska kaatui upeasti viimeisellä pistolla 15-14. Piekarska on kaksinkertainen joukkuekisan MM-mitalisti ja Euroopan mestari, sekä henkilökohtaisessa MM-kisassakin parhaimmillaan viidenneksi yltänyt kokenut miekkailija

22-vuotias sveitsiläinen Manon Emmenegger kukisti sunnuntain 64-kaavion paikasta oteltaessa Syvälän 15-11. Kirkkain menestys tältä sveitsiläiseltä vielä puuttuu, mutta maailmancupissa hän on ehtinyt jo kuudesti 32-kaavioon.

- Miekkailu tuntui tänään hyvältä ja olen tyytyväinen siihen, että onnistuin voittamaan puolalaisen 12-14 tappiotilanteesta. Sveitsiläinen vastustaja oli tänään parempi. En olisi pystynyt tällaiseen miekkailuun ilman valmentajaa, hänestä on todella suuri etu ja apu kisoissa, Syvälä kertoi tuntojaan. 

Syvälä oli jo alkuerien paras suomalainen voitettuaan puolet kuudesta ottelustaan (indeksi +3). 

Michaela Kock voitti Syvälän tapaan erissä kolmea ottelua (ind. -1) ja samoin Anna Salminen (ind. -4). Kock hävisi ensimmäisessä pudotusottelussaan Venäjän Tatyana Andryushinalle 7-15. Salminen puolestaan voitti Japanin Honami Suzukin 15-10, mutta hävisi Ranskan Camille Nabethille 9-15.

- Hyvä päivä sai harmittavan lopun. Alkuerässä onnistuin saamaan kolme tiukkaa voittoa. Ensimmäinen pudotusotteluni japanilaista vastaan sujui suunnitelmien mukaan. Minulla oli hyvä, vahva fiilis ja sain tehtyä niitä asioita joita halusinkin. Hyvällä fiiliksellä suuntasin seuraavaan matsiini ranskalaista vastaan. Tiesin etukäteen ranskalaisen miekkailutyylin olevan erittäin hankala mutta se pääsi kuitenkin yllättämään. Ranskalainen vei ottelun oudolla tyylillään. Miekkailu oli turhauttavaa ja sen takia tappio harmittaa paljon. Kokonaisuudessaan päivä oli kuitenkin hyvä ja nyt voi mennä kotiin pohtimaan ratkaisuja näiden hankalienkin vastustajien voittamiseksi, Salminen mietiskeli.

- Kisa ei mennyt ihan putkeen minun osalta. Hyviä pistoja tuli välillä, mutta aika tahmeaa miekkailua, Kock kommentoi päivää. 

Sofia Tauriainen selviytyi neljäntenä suomalaisena pudotusotteluihin kahdella voitolla alkueristä (ind. -2). Avauskierroksella Venäjän Alena Komarova oli Tauriaista parempi 8-15.

- ihan hyvä, fiilis, suhteellisen tasaista suorittamista kaikki ottelut. Pari piston päähän jäänyttä ottelua erissä olisi voinut kääntää tuloksen aivan toiseksi. Varsinkin italialaisen sain haastettua kovalla taistelulla, mutta ihan lopussa keskittyminen herpaantui. Cupissa osaava venäläinen otti varmasti ja vaikka pystyin haastamaan vastustajani, olivat hyökkäykseni koko ajan sentin jäljessä. tiivistettynä ihan ok päivä, Tauriainen paketoi päivän.

Anna Vuorisen ja Suvi Lehtosen ottelut jäivät alkueriin molempien voitettua alkuerissään yhden ottelun.

- Nyt ei mennyt putkeen miekkailu. Voitin vain yhden matsin ja kaksi tiukkaa jatkoaikatappiota ei riittänyt jatkoon, tiivisti Vuorinen tuntonsa.

Suomalaisten loppusijoitukset
90) Ilona Syvälä                          
156) Anna Salminen
165) Michaela Kock
182) Sofia Tauriainen
225) Anna Vuorinen
236) Suvi Lehtonen

Mukana Budapestissä on lähes 600 ottelijaa: miesten kilpailussa oli 315 miekkailijaa ja naisssa 259 urheilijaa. Esimerkiksi miesten kisaan osallistui miekkailijoita peräti 55:stä eri maasta.

Niko Vuorinen on suomalaisista mukana sunnuntaina miesten 64-kaaviossa ja hän kohtaa kello 10.10 Suomen aikaa 2017 Universiaadien pronssimiehen ja FIE-rankingissa sijalla 68 olevan japanilaisen Masaru Yamadan.

-----
Toni Flink

Kuva Augusto Bizzi

Lue lisää kisasta >

« Takaisin