Hieno suomalaispäivä MM-miekkailussa - Nuotio ja Vuorinen finaalipäivään

16.7.2019 Tiistaista muodostui hieno miekkailupäivä suomalaisittain, kun sekä Tatu Nuotio että Niko Vuotinen ottelivat historiallisesti itsensä finaalipäivälle eli 64 joukkoon kalpamiekkailun MM-kisoissa Budapestissa. Mitalit ja sijoitukset 64 parhaan osalta ratkotaan perjantaina.

Molemmat herrat  tekivät melkoisen päivätyön kaaviopaikkansa eteen alkuerien jälkeisissä pudotusotteluissa. Nuotio voitti molemmat ottelunsa ratkaisupistolla 15-14 ja Vuorinen avausottelunsa 15-13 ja toisen 15-14.

Nuotion tavoite uusiksi

Toisissa MM-kisoissaan miekkaileva Nuotio (Leipzigissa 2017 (136:s) avasi päivän voittamalla puolet kuudesta alkueräottelustaan. Ensimmäinen kaaviovastustaja, Saudi Arabian Ahmad Abdas Alhussain sai tunnustaa 25-vuotiaan Habdan miekkailijan paremmakseen 15-14. Heti perään saman kohtalon koki Venäjän Sergey Khodos. Khodos on kahden vuoden takainen EM-pronssimitalisti, sekä kazakhstanin vuosiltaan myös Aasian mestaruuskisojen mitaliisti. Khodos löytyy FiE:n rankingistakin sijalta 31 (Nuotio 408:s).

Näin Nuotio päivästä:

- Reilu vuosi sitten asetin kaudelleni erilaisia tavoitteita. Nämä mukailivat pitkälti niitä pidempiaikaisia motivaation lähteitä, joiden vuoksi kilpaurheilu ylipäänsä on niin suuri osa elämääni. Tänä päivänä, joka realistisissa odotuksissa olisi hyvin voinut olla kisakauteni viimeinen, useampi näistä kävi toteen.

- Alkueräni oli kovemman puoleinen, varsinkin kun erän heikoiten rankattu Bermudalainen jäi ilmeisesti kotimaansa kuuluisaan kolmioon. Miekkailin kuitenkin alusta asti asiaankuuluvalla terävyydellä ja varmistin pääsyni suoraan karsintataulukon 128-joukkoon kolmella voitolla viidestä ottelusta.

- Ensimmäisessä pudotusottelussani minulle entuudestaan tuntematonta saudimiekkailijaa vastaan ei ollut lopputulosta lukuunottamatta juuri mitään kehuttavaa. Miekkailu on herkkä laji, ja alkuerien varma ote oli selvästi päässyt karisemaan ottelua odotellessa. Itse vastustaja oli periaatteessa helppo, mutta hieman haparoivan miekkailuni johdosta ottelu oli tasaväkinen lähes loppuun saakka. Muutama reippaampi lähtö ja kärsivällinen kyntäminen omassa päädyssäni toi kuitenkin lopulta voiton, joka tuntui lähinnä helpotukselta: viimein siitä päästiin.

- Toisessa pudotusottelussani ei ollut lopputulosta lukuunottamatta mitään yhteistä edellisen kanssa. Olin jo lähtökohtaisesti tyytyväinen siihen, että ylipäänsä miekkailin pääsystä 64-joukkoon, ja olin lähinnä tyytyväinen siihen, että pääsin mähisemään ns. oikeasti kovan kaverin kanssa. Innokas huolettomuuteni kantoi hedelmää, ja vaikka viime kuussa EM-joukkuekultaa voittanut Venäjän maajoukkuemies pitikin ottelun tasoissa jo silkan kokonsa ja kokemuksensa avulla, en kokenut varsinaista painetta. Totta puhuakseni vastustajallani oli jo voitto hyppysissään hänen johtaessaan 12-14, mutta tulinpahan kiusakseni tasoihin sopivalla yhdistelmällä uhkarohkeutta ja kärsivällistä laskelmointia. Vaikka tasatilanteet ovatkin tällä kaudella lähes poikkeuksetta kääntyneet tappiokseni, lähdin jatkoajalle huomattavan itsevarmuuden saattelemana. Vastustajani teki sitä samaa, mitä edelliset yhdeksän minuuttiakin, ja itse lähinnä odotin sopivaa hetkeä toteuttaa ennalta päättämäni voittopisto: suora vastahyökkäys vastustajan etenemiseen. Punaisen valon palaessa voittoni merkiksi en erityisemmin tuulettanut, virnistinpä vain päivän leveintä hymyäni.

- 64-joukkoon pääsy MM-kisoissa on suoraan sanottuna ihan hitsin hyvä. Kyseessä on ensimmäinen esiintymiseni kisojen "pääpäivänä", mutta koen silti syytä päivittää kisatavoitteeni. Otteluni voittajaa odottaa nimittäin 32-joukossa luultavasti kohtaaminen sellaisen miekkailijan kanssa, jonka tyylistä erityisesti pidän, joten täytyyhän sitä sinne asti ainakin selvitä!

Vuorinen joutui ylitöihin

MM-kisoissa kahdesti 16 parhaan joukkoon otellut Vuorinen selvitti alkueränsä tappioitta ja paikka 16 joukossa sekä sitä kautta suoraan finaalipäivään jäi vain kahden sijan päähän. Tie sinne kuitenkin aukeni, kun Vuorinen kukisti ensin Singaporen Simon Renjie Leen 15-13 ja perään Espanjan Manuel Barquesin viimeisellä tuplapistolla 15-14.

Näin Vuorinen päivästä:

- Tänään oli ns. miekkailua koko rahan edestä. Lataus oli massiivinen ja voitontahto kova. Se tuntui jopa vyöryvän yli äyräiden vähän väliä - alkueristä otin peräti viisi voittoa kuudesta vain pisteen erolla ja niistäkin taisi kolme mennä jatkoajalle. Vain yksi otteluista oli selkeämpi. Pää pysyi onneksi kasassa loppuun asti.

- Ehdin jo hetken helpotuksesta huokaista, kun allekirjoitin puhtaan pöytäkirjan. Normaalisti tällaisella tuloksella valssataan suoraan loppukilpailuun, mutta koska miekkailu on julma laji, päädyin sijalle 18. erien jälkeen. Vain 16:tta siunataan vapaalipulla. Meni siis ylitöiksi, mutta mitäpä muuta sitä tiistain ratoksi tekisikään?

- Mainio alkusijoitukseni ei tälläkään kertaa poikinut mitään helpointa polkua. Oletin singoporelaisvastustajani läpihuutojutuksi, mutta pirun tiukaksihan se sitten meni. Kaveri rankaisi mielettömän tarkasti huonosta etäisyydestäni, ja pääsin johtoon vasta pisteiden viimeisellä kolmanneksella. Sain jälkikäteen kuulla, että valmennuspuolta oli vahvistettu korealaisella huippuvalmentajalla, ja se tosiaan näkyi.

- Seuraava matsi ei ollut sitten lainkaan helpompi: Espanjan Bargues, jonka kanssa on ollut tapana miekkailla 15-14 -matseja suuntaan ja toiseen. Toukokuussa Pariisissa kärsin tappion, ja nytkin näytti pahasti siltä. Jätin jossain vaiheessa tekniikan ja ennakkotaktiikan sikseen ja puskin läpi kaikella mitä lähti. Pääsin viime hetkellä 14-13 -johtoasemaan ja runttasin läpi tuplan.

- Seuraava vastustaja, Japanin Uzyama on tuttu kaveri leireiltä, joten ainakin tiedän hyvin, mitä odottaa.

Jaakko Paavolainen voitti puolet alkuerän otteluistaan, mutta avauskierroksella olympia- MM- ja EM-mitalisti Radoslav Zawrotniak pudotti suomalaisen viimeisellä pistolla jatkosta. Paavolaisen loppusijoitus oli 132:s.

Topias Tauriainen puolestaan voitti alkueräotteluistaan 2/6. Näin Tauriainen aloitti pudotusottelut muita suomalaisia aiemmin. Avausvastustajan, Romanian Adrian Dabijan Tauriainen voitti 15-8, mutta joutui seuraavaksi puolalaisen Mateusz Antkiewiczin pudottamaksi. Tauriaisen sijoitukseksi tuli 153:s.

- Koko nelikko miekkailu tänään upeasti. Myös Jaakko ja Topias tappio-otteluissaan puolalaisille, joukkueenjohtajana toimiva Andras Toth kehui.

Japanilaisvastustajat perjantaina

Perjantaina suomalaiskaksikko löytyy samasta kaavioneljänneksestä, mutta onneksi sen eri laidoilta. Tatu Nuotio (ranking 58) saa vastaansa Japanin Koki Kanon, joka on FIE-rankingin kahdeksas. Aivan siis maailman terävimpään kärkeen kuuluva japanilainen voitti mm. helmikuussa Vancouverin maailmancupin ja oli Heideheimissa pronssilla.

Niko Vuorinen (ranking 34) kohtaa avausottelusaan puolestaan myöskin japanilaisen, Satoru Uyaman (31). Uyama on FIE-rankingin 33:s ja tämän vuoden Aasian mestaruuskisojen hopeamitalisti.

Floretissa 109:s ja 125:s tila

Naisten floretissa Irene Enright otteli jatkoon alkueristä voitettuaan kaksi ottelua kuudesta (-8). Ensimmäisellä pudotuskierroksella Enright hävisi Romanian Malina Calugareanulle 7-15.  Ruusa Degerman puolestaan voitti alkuerissä yhden ottelun kuudesta (indeksi -13). Jatko-otteluihin olisi vaadittu kaksi voittoa (-11).  Enrightin loppusijoitus oli 109:s ja Denermanin 125:s.

---------------------------------------------------------

TONI FLINK
Kuvat by Anneli Vuorinen

Lue lisää kilpailusta tästä >

 

« Takaisin