”Harjoittelu tuntuu välillä tarkoituksettomalta” - Niko Vuorinen odottaa todella kovasti kilpailemaan pääsemistä

28.8.2020 Suomen ykkösmiekkailija Niko Vuorinen kaipaa kilpailemaan pääsemistä. Jopa niin paljon, että harjoittelu on tuntunut nyt korona-aikana välillä tarkoituksettomalta. Elokuun lopulla Vuorinen palasi takaisin Budapestiin, jossa ei kuitenkaan missään nimessä ole vielä palattu ns. normaaliin. Miten korona-aika kaikkiaan on Vuorisella sujunut ja mitkä on miehen mietteet tästä hetkestä sekä tulevasta, siitä seuraavassa.

Tervehdys Niko! Palasit pari viikkoa sitten takaisiin Budapestiin Unkariin. Miltä siellä tässä maailmanajassa juuri nyt näyttää?
Palasin tosiaan Budapestiin vihdoin viiden kuukauden koronaodotuksen jälkeen. Nyt tosin palasin vielä viikoksi kotimaahan valmentajani Adrianin kanssa, sillä järjestimme Helsingin-seurani HFM:n kanssa ennen Unkarin syyskauden alkua treeniviikon myös seuran jäsenien iloksi. 
Budapestissa näyttää aika samalta kuin aina, ja kämppäkin oli edelleen ehjänä. Turisteja ei tosin näy, joten kaduilla on tyhjää. Suurin ero on maskipakko julkisissa ja kaupoissa, tosin sääntöä kyllä kierretään aika lailla.

Vietit pahinta korona-aikaa Suomessa. Olympiatukiurheilijana sinulle mahdollistettiin yhteistyössä Olympiakomitean ja liiton kanssa harjoitusmahdollisuus pienryhmäsä. Kauan ehdit täällä olla ja miten tuo aika harjoittelullisesti sujui? Jouduitko paljonkin varioimaan tekemisiäsi?
Harjoituksellisesti aika Suomessa oli tietenkin mieletön pudotus normaalista. HFM tuli onneksi vastaan ja mahdollisti erikoisjärjestelyin harjoitusolosuhteet minulle ja muutamalle muulle, jotta treeneihin ei tulisi monen kuukauden aukkoa. 
Kesän saavuttua rajoitukset hellittivät, joten treenaaminenkin monipuolistui ja toki säiden lämmetessä ulkona treenaamisestakin tuli mukavampaa. Maaliskuu meni toki karanteenissa, ensin Unkarissa ja sitten Suomessa sekä tietenkin yleisessä epätietoisuudessa, ja harjoitussuunnitelmaa piti painottaa kuntopuolelle.

Edellisestä kilpailusta alkaa kohta olla aikaa puoli vuotta. Mitä ikävöit kilpailemisessa eniten ja miltä tämä aika on tuntunut?
Kilpailuja kaipaan eniten, otteluiden voittamista. Miekkailu ei ole minulle miekkailua ilman maailmancupia, johon tähdätä. Nyt kaiken kilpailutoiminnan ollessa tauolla harjoittelu tuntuu välillä tarkoituksettomalta. Ei tosin auta kuin jatkaa, sillä tuskinpa korona ikuinen on.

Millainen ajatus sinulla on tällä hetkellä kilpailemisen jatkumisessa eli milloin ns. nimi selässä seuraavan kerran saa miekkailla?
Kisojen osalta näyttää siltä, että ainakaan puoleen vuoteen ei kisailla kuin kotimaisia sarjoja, eikä ehkä sen jälkeenkään ihan heti. ”Nils Sjöblom Memorial” on syyskuussa Helsingissä, ja sinne ehdottomasti haluan tulla, kun meillä on ensi kertaa tiedossa myös seurajoukkueiden liigan kisa. Voi tosin olla, että Unkari tai Suomi tiukentaa rajoituksiaan niin, ettei matkustaminen onnistu. Toivotaan, ettei näin käy.

Millaiset harjoitteluolosuhteet tällä hetkellä Budapestissa ovat, palasitko ns. tuttuun juttuun vai onko koronalla vaikutusta tähän hetkeen treenaamisenkin suhteen?
Budan pään harjoitusolosuhteista en oikeastaan tiedä vielä muuta kuin että maajoukkueharjoitukset alkavat syyskuussa ja tietysti Adrianin kanssa jatketaan tekniikkapuolta. Korona epäilemättä tulee vielä tilannetta mutkistamaan.

Kerrohan vielä hieman niistä treeniolosuhteista, esimerkiksi keiden kanssa treenaat ja miten?
Olosuhteet tuskin sinänsä muuttuvat, eli maajoukkueen kanssa otteluharjoitukset ja Adrianin kanssa tekniikka. Voi olla, että esimerkiksi kuntosalit suljetaan, jolloin pitää tietysti siirtää kuntoharjoittelua kotipuoleen.

Oletko ollut kilpakumppaneihisi/ystäviisi yhteydessä maailman eri kolkilla viime kuukausien aikana ja jos, niin mitä sieltä on kuulunut?
Olen jonkin verran ollut yhteydessä, ja vaikuttaa siltä, että monessa maassa harjoittelu oli käytännössä jäissä koko kevään ja on alkanut nyt varovasti jatkua. Osa on siirtynyt maan sisällä sellaisiin sijainteihin, joissa on vähemmän väkeä ja joissa on näin ollen vapaampaa harjoitella. Monessa maassa oli täysi lockdown, joten ei toki paljon pysty miekkailemaankaan.

-------
Toni Flink
 

« Takaisin