Anna Salminen upeasti Barcelonassa finaalipäivään hallitsevan Euroopan mestarin voittamalla

10.2.2023 Anna Salminen miekkaili upeasti Barcelonassa kalpamiekkailun maailmancupissa 64-kaavioon lauantaiksi.

Tämä on kolmas kerta Salmisen uralla, kun hän on vastaavaan saavutukseen yltänyt. Hienojen alkuerien jälkeen Salminen otti todellisen arvovoiton, kun  ratkaisuottelussa 28-vuotiaan suomalaisen joutui tunnustamaan paremmakseen hallitseva Euroopanmestari.

Salminen oli jo lähellä erinomaisten alkueräottelden myötä suoraa paikkaa 64-kaavioon lauantaiksi. Alkuerässä Salminen hävisi vain yhden ottelun (+18). Hän oli kaikki erät yhteenlaskettuna 19:s, kun 16 parasta sai paikan suoraan lauantain 64-kaavioon.

Salminen pääsi ensimmäiseltä kaaviokierrokselta vapaakortilla jatkoon ja voitti toisella ratkaisevalla pistolla Norjan Inna Aschehougin 15-14. Lauantain 64-kaavioon pääsyn ratkaiseessa ottelussa kävi Salmiselle käytännössä huonoin mahdollinen ”tuuri”, kun vastaan asettui viime vuoden Euroopan mestari ja maailmanrankigissa 20:ntena oleva Ukrainan Vlada Kharkova. Tuurilla ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä sen kanssa, että Salminen voitti Kharkovan 15-11.

"Takana pitkä 10 tunnin päivä. Aamulla alkulämmittelyssä olo oli varsin epävarma, mutta ensimmäisestä ottelusta lähtien miekkailu sujuikin yllättävän hyvin. Suora 64-cup paikka oli todella lähellä, mutta erittäin kovan alkuerätason takia paikka huomisen kaaviossa piti hakea muutaman hyvän matsin kautta. Norjalaista vastaan matsi oli hieman tahmea ja tajusin voitettuani, että oli nostettava omaa tasoa, jos halusin vielä seuraavankin matsin voittaa. Sain heti matsin alussa hyvän tatsin matsiin ja yhtäkkiä tuntui siltä, että pisteitä vaan ropisi itselleni. Olo oli aika sanaton voitettuani hallitsevan Euroopan mestarin. Huomenna jatkuu, jiihaa! riemuitsi Anna Salminen."

Lauantain 64-kierroksella Salminen saa vastaansa Georgian Maia Guchmazovan. Georgialainen on maailmanrankingissa sijalla 251 ja oli Dohassa kaksi viikkoa sitten myös 64-kaaviossa (52.). Voitto Guchmazovasta tietäisi todennäköisesti maailmanrankingin kolmosen, Hong Kongin Man Wai Vivian Kongin kohtaamista. Kong on mm. ollut mtaleilla kahdessa edellisessä maailmancupin kisassa ja on hallitseva MM-pronssinainen sekä Aasian mestari.

Salminen on maailmanrankingissa sijalla 272. Hän on ollut kerran aiemmin 64-kaaviossa maailmancupissa, lähes kuusi vuotta sitten Budapestin osakilpailussa (39.). Toisen kerran hän oli 64-joukossa MM-kisoissa 2015.

Outi Jaakkola pääsi myös hyvien alkueräotteiden myötä suoraan kaavion toiselle kierrokselle. Siellä vastaan asettui Unkarin Kinga Nagy (FIE ranking 99), joka voitti tiukassa ottelussa Jaakkolan 14-12.

Muut neljä suomalaisnaista karsiutuivat jatkosta alkuerissä. Suv i Lehtonen voitto kaksi otteluaan kuudesta (-5) pudoten yhdellä pistolla kaaviotteluista. Anni Voranen voitti yhden viidestä ottelustaan (-7), Inka Mikkilä yhden kuudesta (-7) ja Eva Hautala jäi kuudessa ottelussan voitoitta (-18).

Sunnuntaina Suomen naiset ovat mukana joukkuekilpailussa.