Tokion olympialaisten myötä alkaneessa hevosten kohteluun nykyaikaisessa 5-ottelussa liittyvässä keskustelussa on noussut esiin myös Laura Salmiselle Unkarin maailmancupin finaalissa toukokuussa sattunut kumoonratsastus

9.8.2021 Viime päivinä yksittäiset 5-ottelijat ovat joutuneet sosiaalisessa mediassa kohtuuttoman maalituksen kohteeksi. Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto vetoaa, että keskustelu 5-ottelun ratsastuksen ympärillä käytäisiin jatkossa asiallisesti.

Kuten Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto on todennut, sääntö joka sallii kilpailun jatkamisen tällaisessa tilanteessa tulee mielestämme muuttaa ja olemme valmistelleet asiaa tästä tapahtumasta saakka. Hevosen ja ratsastajan terveys ja turvallisuus ovat tärkein asia. Myös Salmiset ovat asiasta kanssamme samaa mieltä. Olemme Salmisten kanssa yksimielisiä myös siitä, että tässä ikävässä tilanteessa kilpailun tuomariston olisi ehdottomasti tullut keskeyttää suoritus. Urheilija toimi tilanteessa nykyisten sääntöjen mukaisella tavalla pyrkiessään jatkamaan suoritusta.

Viime päivinä yksittäiset 5-ottelijat ovat joutuneet sosiaalisessa mediassa kohtuuttoman maalituksen kohteeksi. Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto vetoaa, että keskustelu 5-ottelun ratsastuksen ympärillä käytäisiin jatkossa asiallisesti.

Suomessa 5-otteluratsastus on hevosystävällistä ja tuomaritoiminta on asiallista, kuten sen tulisi olla kansainvälisestikin. Lajin sääntömuutoksia tehdään vain kansainvälisen lajiliiton UIPM:n kongressissa. Seuraava kongressi on marraskuussa 2021, edellinen oli vuonna 2018.

 

Kuva: Veikko Salminen, 5-ottelun SM-kilpailu 2020, Lauralla puhdas rata ja täydet pisteet ratsastuksesta

« Takaisin