5-ottelu kehittyy, UIPM valmistelee sääntömuutoksia ja esitteli formaattimuutoksen

11.12.2020 Janne Saarikko osallistui liiton edustajana UIPM:n ja liittojen keskustelutilaisuuteen uusista kilpailuformaatista. UIPM myös tiedotti saaneensa KOK:lta positiivista viestiä ja tukea muutoksille Pariisin kisojen ohjelmaan liittyen.

Tehtyjen testikilpailujen jälkeen UIPM vie eteenpäin kahta formaattimuutosta 

Pariisin 2024 olympiakisojen 5-otteluun 90 minuutin kilpailumuoto sekä YOG 4-ottelu -formaatti "uintiampumajuoksu + miekkailu".

Molempien muutosten tarkoitus on 5-ottelun näkyvyyden ja kiinnostavuuden parantaminen ja sitä kautta olympia-statuksen turvaaminen myös jatkossa. Nykyaikainen 5-ottelu on muuttunut formaatiltaan vuosien varrella paljon. Viiden päivän kilpailu-urakasta on tultu Tokion kisojen Pentathlon Stadion -konseptiin. Muutos ei siis ole uutta, vaan muutos on jatkuvaa.

Uusien ehdotusten osalta esille nostettakoon lajien järjestyksen muutos, joka on ratsastus, miekkailun bonus round, uinti ja laser run. Ratsastuksen ensimmäisen kilpailijan radan alusta kisan maaliin tuloon toteutuisi 90 minuutissa. Sitä ennen jo käyty miekkailun peruskierros ja kaikkien lajien lämmittely. Tähän päästään 12 hengen kilpailulla ja Pentathlon-stadion -mallilla. Finaalipaikoista kisataan välierien ja mahdollisten alkuerien (ei olympialaiset) kautta. Alkuerien formaatti on vielä osin auki. Päivää kohti urheilija kuitenkin kilpailee vain yhden kilpailun. Suhteellisen pisteytyksen osalta olennaista on mm. bonus roundin voiton pisteyksen nousu kahteen ja juoksumatkan lyheneminen.

Muutos tapahtuu vaiheittain ja vuonna 2022 on kilpailukokeiluja

Vuoden 2021 kongressin jälkeen uudet säännöt tulisivat näillä näkymin ensimmäisenä versiona voimaan vuodelle 2022. Vuoden 2022 kilpailujen jälkeen sääntömuutokset olisivat vielä poikkeuksellisesti mahdollisia vuoden 2022 kongressissa. Vuosien 2023-24 olympiakarsinta olisi modifioiduilla uusilla säännöillä samoin kuin Pariisin 2024 olympiakisat.

Niitä kisapaikkoja varten, joissa ei ole mahdollisuutta järjestää lajeja lähekkäin, on vaihtoehtoinen formaatti, jossa lajijärjestys muuttuu siten, että uinti järjestetään ensin. Näin kisoja voidaan kuitenkin järjestää myös nykyisillä paikoilla. Sääntömuutokset vaativat edelleen siis hyväksyntiä ja yksityiskohtien osalta on edelleen olemassa erilaisia näkökulmia, joten muutoksen tarkka sisältö täsmentyy myöhemmin.

Prosessin edetessä liitto tiedottaa muutoksista niiden varmistuessa yksityiskohtien osalta

HU-ryhmässä ja valmennusryhmäurheilijoiden ja/tai heidän valmentajiensa kanssa on käyty asiasta keskustelua, jotta liiton näkemyksessä muutoksiin voidaan huomioida eri näkökulmat monipuolisesti. Tätä keskustelua jatketaan.

« Takaisin