Lauri Vilkko in memoriam (1925-2017)

21.11.2017 Suomen nykyaikaisen viisiottelun kultaisen aikakauden ensimmäinen soihdunkantaja ja yksi menestyneimmistä ottelijoistamme kautta aikain, Lauri Vilkko menehtyi 13.10.2017 Tuusulassa. Hän oli syntynyt 13.8.1925 Rautjärvellä.

Vilkko edusti Suomea kaksissa olympiakisoissa, Lontoossa 1948 ja Helsingissä 1952, joista jälkimmäisessä oli tuomassa Suomelle joukkuepronssia yhdessä Olavi Mannosen ja Olavi Rokan kanssa. Kisa käytiin tuolloin Hämeenlinnan Ahvenistolla, jossa edelleen voi käydä ihailemassa uinnin ja maastojuoksun suorituspaikkoja. Varsinkin maastojuoksurata herättää kunnioitusta, korkeusero ja profiili kun rikkovat kaikki nykyiset maastojuoksun normit. Vahvana juoksijana tämä sopi Vilkolle erinomaisesti. Henkilökohtaisessa kilpailussa Lauri Vilkko sijoittui seitsemänneksi. Neljä vuotta aiemmin Lontoossa Vilkko jäi kirvelevästi neljänneksi, mutta Suomi olisi voittanut joukkuekultaa, mikäli joukkuekilpailu olisi ollut virallisessa kisaohjelmassa. Olympiamitalien lisäksi hän saavutti kaksi hopeaa ja yhden pronssin nykyaikaisen 5-ottelun maailmanmestaruuskisoissa vuosina 1949-51, joista kaikista Suomi toi myös joukkuehopeaa. MM-kisamenestyksellä mitattuna Lauri Vilkko onkin Suomen menestynein viisiottelija. Vilkko oli erityisen lahjakas pistooliampujana ja maastojuoksussa, missä hän Hämeenlinnassa 1952 nosti Suomen joukkuepronssille aivan viime metreillä.

Lauri Vilkko oli ammattisotilas, kuten hänen aikanaan lähes kaikki parhaat viisiottelijamme. Hän harrasti nuoruudessaan urheilua ja liikuntaa monipuolisesti, yleisurheilua, maastojuoksua, voimistelua, hiihtoa ja erityisesti pesäpalloa. Uintiharrastuksesta oli aivan erityistä hyötyä v. 1944 Kannaksella, kun hän selvisi uhkaavasta vihollisen motista uimalla Kaukjärven yli. Vilkko palveli talvisodassa vain 15-vuotiaana lähettinä ja jatkosodassa kivääri- ja konepistoolimiehenä Jalkaväkirykmentti 1:ssä. Vasta sodan jälkeen Vilkko suoritti varusmiespalveluksen ja meni Kadettikouluun. Hän jäi monen vaiheen jälkeen eläkkeelle everstinä Topografikunnan päällikön tehtävistä vuonna 1985.

Oman huippu-urheilu-uransa Vilkko lopetti jo 27-vuotiaana selvittyään kenttätykistön kapteeni-kurssille. Tasapainoilu urheilun ja opiskelun välillä ei hänelle sopinut, mutta tavoillensa uskollisena hän valmistui kapteenikurssinsa priimuksena. Urheilu-uransa jälkeen Vilkko jatkoi urheilun järjestötehtävissä mm. viisiotteluliiton hallituksessa ja Tuusulan Voima-Veikoissa. Suunnistuksesta tuli hänelle erityisen läheinen laji. Työssään hän paneutui erityisesti kartografiaan, josta julkaisi oppimateriaaliakin puolustusvoimien käyttöön.

Lauri Vilkko oli tinkimätön upseeri ja urheilija, mutta ihmisenä humaani ja helposti lähestyttävä. Hän ei tyrkyttänyt ohjeitaan nuoremmille, mutta kertoi mielellään näkemyksensä kysyttäessä. Vuonna 2012 Vilkolle myönnettiin valtion Pro Urheilu -tunnustuspalkinto.

Pekka Santanen

-------------------------------------

Lauri Vilkon muistoa kunnioittaen,
Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ry

« Takaisin